Geitenmelk dient van nature voor de voeding van de lammeren, maar het is ook uitermate geschikt voor menselijke consumptie. Over de gehele wereld wordt meer geitenmelk, dan koeienmelk gedronken. Geitenmelk is qua samenstelling vergelijkbaar met  koeienmelk, maar er zijn wel degelijk verschillen. In geitenmelk zit minder vet dan in koeienmelk en ook verschilt de samenstelling van het melkvet nogal. Het melkvet van geiten bevat kleinere vetzuurmoleculen dan het vet van koeien. Hierdoor is geitenmelk voor veel mensen makkelijker te verteren. 
Het gehalte aan eiwit verschilt niet veel met dat van koeienmelk, maar veel gebruikers van geitenmelk geven de voorkeur aan geitenmelk omdat het beter wordt verdragen dan koemelk. Voor hen is geitenmelk een betere vervanger van soja-melk, daarin ontbreekt namelijk een aantal noodzakelijke voedingsstoffen.
Geitenkaas heeft een witte kleur, omdat het caroteen dat in koeienkaas voor de gele kleur zorgt in geitenmelk al is omgezet in het kleurloze vitamine A.

De meeste Nederlandse geitenmelk 
verdwijnt in de kaas. Er zijn allerlei
varianten geitenkaas:harde en zachte;
jonge en oude, met kruiden of schimmels.
Daarnaast wordt geitenmelk verwerkt
tot producten als karnemelk, yoghurt,
kwark en vla. 

Home
| Over ons | De nieuwe stal | Melkgeiten | Geitenmelk | Links | Gastenboek